25 Temmuz 2006

SDL Hakkında bir yazı

Haftasonu kafayı feci bir şekilde oyun yapımına taktım. İki gündür phex'ten bulduğum 2002 basımı bir SDL kitabını (Premier Press - Focus on SDL) okuyorum. Yazarın İngilizcesi oldukça sade ve anlaşılır. Herkese tavsiye ederim. Özellikle ilk satırlarda yazılmış olan şu yazılar hoşuma gitti:

"If you’re going to write games on the PC, there’s only one choice for high-performance graphics—DirectX, right? Wrong! In fact, amazingly enough, there is another API not written by Microsoft that is simpler than DirectX and is supported on a number of platforms, including Windows and Linux. The name of the API/SDK is the Simple DirectMedia Layer, or SDL for short. The cool thing about SDL is that if you use standard ANSI C/C++ along with it, you can port your games and applications to other platforms in a matter of hours or a day at most. This is the real power of SDL—portability. "

Kısaca çevirmek gerekirse:
"PC'de oyun yapmak için illa DirectX bilmek gerekmiyor. SDL diye bir alternatif var ve bunun taşınabilirlik gibi üstün bir özelliği bulunuyor."

Kitabı bitirdikten sonra birkaç sürprizle dönebileceğime inanıyoruım :)

21 Temmuz 2006

Tatil, gelişmeler...

Tatil iyi geçiyor.
pisidepo'da güzel şeyler yaptık. Wikisi umduğum kadar büyümedi. Çünkü sunucu neredeyse bir haftalığına kapalı kaldı ve ger döndüğünde üç gün geri alınmış haliyle karşılştık. Aslında üç gün pisi paketleri deposu için çok önemli değil (herkeste bir kopyası var zaten) ama wiki ve flyspray'deki onca ilerleme boşe gitmiş oldu. Bu nedenle pisidepo sunucusuna olan güven sıfırın altına indi. İki haftadır tek başıma commit yapıyorum.

İkinci bir uğraşım da www.ytulinux.org . Linux grubu toplantılarında arkadaşlarla güzel şeyler yapmayı planladık. Toplantı sonuçlarını siteden takip edebilirsiniz. Ben de www.linux.yildiz.edu.tr deki wikinin yönetimini almış bulunuyorum. Yeni başlayanlar için pisi paketi yapım rehberi diye dev bir yazı hazırlamaya çalışıyorum bu günlerde. Bir de sene içinde okulda pisi yapımı semineri verilecek. Tabi ilk seminerim olacağı için şimdiden heyecanlanmış durumdayım.

Pisicik de gelişiyor. Yakında ilk sürümü çıkaracağım sanırım. Pisicik'in en önemli özelliği kaynak depoyu ikili depoya dönüştürebilmesi olacak, fakat bu özellik ilk sürümle gelmeyecek. kodları incelemek için
svn co svn://pisidepo.dt.gen.tr/trunk/ivirzivir/pisicik pisicik
diyebilirsiniz.

Bu arada Temmuz'un başından beri haftaiçi her gün Koçbank'ta stajdayım. Ağustos bitene kadar durum böyle.