11 Ocak 2009

KDE 4.2 ve GPF

Artık alışmak için yaklaşık bir aydır KDE 4.2 Beta kullanıyorum. Geçen gün KDE4'ün çizgi roman programcığı sayesinde Dilbert dışında çizgi romanların da olduğunu keşfettim ve GPF (General Protection Fault) ilgimi çekmeye başladı. Çizgi romanın 1998'den beri var olması bana okuyacak pek çok şey bırakmış... Neyse, ben karakterlerden biraz bahsedeyim belki başkalarının da ilgisini çeker...


Dwayne Duncan


GPF Software'in karizmatik ve başarılı patronudur. Yönetimle ilgilendiği için uzun süre yazılımdan uzak kalır. Bir ara paslanmamak için çalışanlara yardım etmek ister fakat Cobol bilgisiyle Java'cı arkadaşlarına pek yardımcı olamaz. İyi niyetlidir, çalışanlarının sürekli bilgisayar başında durmasından endişelenerek onları rehabilitasyona gönderir.


Jason Barker (AKA "Fooker")


Fooker'ı tanımlamak için nerd'in önde gideni demek az kalır. Yeni çalışanların bilgisayarlarına Doom ve Quake kurarak iş için tüm ihtiyacının bunlar olduğunu söyler. Patronuna bir hafta süreceğini söylediği işi beş dakikada halleder ve geri kalan zamanda bu kurduklarıyla ilgilenir. Bir apartman dairesinde tek başına yaşar ve pasaklılığa yeni sınırlar kazandıracak kadar kirlidir. Evde rahatlamak için çıplak halde program yazar ve "Babewatch" kanalını izler. Ne zaman güzel bir kız görse çıkma teklif edip reddedilene kadar peşinden ayrılmaz. Bir de hiç belli etmediği halde çok iyi sunum yapar.


Fred


Fooker'ın yanda dediği gibi kiranın yarısını ödeyecek kadar gelişmiş bir yaşam biçimidir. Fooker'ın evinde her türlü atıktan yoğun şekilde bulunduğu için bu yaratık hızlıca evrimleşmiştir. Fooker evde yokken online bir üniversitede edebiyat dersleri vererek geçimini sağlar. Kumandayı yutarak televizyonun kontrolünü eline alır ve belgesel izler, izletir... Yılda bir kez mitoz geçirerek çoğalır.


Trudy


Trudy, GPF'in yeni pazarlama müdürüdür. Sürekli sırıtan bu kadın gerçek anlamda şeytana pabucunu ters giydirir. İşe girerken nedense diğer tüm adaylar çekilir. İşe girdikten sonra ise rakip şirketin patronu kafasına düşen bir kasadan dolayı vefat eder. Yaklaşık altı ayda bir kendine bir hedef seçer ve seçtiği kişiye hayatı zehir etmek için elinden geleni ardına koymaz.


Nick



Ana karakterimiz Nick, Fooker kadar olmasa da nerddür. Şirketin isminin bir Windows hatası olan General Protection Fault'un kısaltması olduğu teorisini ortaya atan kişidir. İş dışında rahatlamak için program yazar. Yanda kimse tanıştırmadığı ve bilgisayar başından kalkmadığı için ancak ikinci gün tanışabildiği Ki ile birlikte görülüyor. Ki'dan hoşlanır fakat IRC'deki gizli hayranını da kaybetmek istemez. Bu nedenle ikisine de açılamaz.


Ki


Ki, kolay kolay bilgisayarın başından kalkmaz. Eve gidince sabaha kadar Quake ve Doom oynar. Nick'ten ilk görüşte hoşlanmış fakat bir türlü açılamamıştır. Bu nedenle şirkete erişim kayıtlarından Nick'in evdeki IP'sini, IRC'de kullandığı takma adını bulur ve "pookel" takma adıyla girerek Nick'e gizli hayranı olduğunu söyler.

4 yorum:

Burak Sezer dedi ki...

Gerçekten çok hoş :)

Adsız dedi ki...

Harika bir seri evet, bu sayede ben de başlamış oldum, 2001'e kadar geldim hatta :) Ki süper bir karakter.

Yalnız sanırım GPF KDE4.1'de yok, göremedim ben seçeneğini. neyse 10 gün daha beklerim.

Uğur Çetin dedi ki...

kdeplasma-addons paketini kurmak gerekiyor. Sonra programcık ekle'den çizgi romanı ekleyebiliyorsunuz. Ondan sonra da çizgi roman ayarlarından gpf'i ekliyorsunuz. Yalnız 2000'in 1 Nisan'ından sonra program daha ileri gidemiyor çünkü 1 Nisan'a şaka koymuşlar. Ben de daha rahat okumak için kendime yeni bir program yazdım. Hem hepsini bir seferde indirebiliyor hem de en sevdiklerimi işaretleyebiliyorum. Bugün ya da yarın onu anlatan bir yazı yazarım...

Uğur Çetin dedi ki...

Kodlarını şimdilik buraya koydum:

http://sudrap.org/repository/projects/comicreader/